Svarer på deres spørsmål

Her har jeg samlet spørsmål som omhandler mine studier, mine tjenester, det å drive egen business, hvordan det er å jobbe som grafisk designer, tips til deg som ønsker å starte noe eget og mye mer.

Hva slags utdanning har du? Og hvor har du studert?
Jeg har studert grafisk design hos Noroff. 2 år fagskole, så ikke noe hokus pokus - men nok til å få meg i gang med programvare, grunnleggende teori om farge, form, komposisjon, web design, logo design. Greit studie, samtidig som jeg føler at jeg har lært minst like mye “selv” og ikke minst siden jeg begynte å jobbe med grafisk design allerede tidlig i studieløpet.

Kan du fortelle kort om hvordan du opplevde å studere?
Jeg elsker faget, noe som hjelper veldig når man er student. Jeg studerte nettbasert, noe som kanskje gjorde det litt ekstra krevende. Det krever selvdisiplin og et ønske om å lære. Jeg hadde ingen medstudenter å se etter eller jobbe med, men det gjorde meg også veldig selvstendig. Jeg slukte alt jeg kom over som hadde faglig verdi, og jobbet hardt med alle oppgavene. Jeg fullførte studiet med karakter A og B på alt av eksamener og portfolio-innleveringer alle begge årene.

Tips til hvordan gå frem for å nå ut til andre og tilby tjenester innen grafisk design?
Lag deg en Instagram-profil i første omgang der du deler litt arbeid, gjerne bare ting du har laget for gøy eller såkalte “passion projects”. Begynn å ta oppdrag for en litt rimelig penge hvis du er fersk i faget, og bygg deg opp mer kompetanse, erfaring og en kundegruppe. Etterhvert må du steppe up gamet, så da er det lurt å være aktiv på sosiale medier, ha en hjemmeside der du presenterer tjenestene dine, oppsøk kunder du ønsker deg, ha en bra portfolio å vise til, del din kunnskap og lær deg litt grunnleggende om SEO, Google ++. 

Hvordan begynte interessen for grafisk design?
Jeg er veldig estetisk av meg, og elsker å jobbe kreativt med vakre ting. Interessen for design har alltid vært der. Husker jeg sa før jeg skjønte at det var grafisk design jeg skulle jobbe med at «jeg vil være den som lager fine kaffekopper til kaffebarer».


Hva er det mest utfordrende med grafisk design? Både når du arbeider for gøy og for kunder.
Uten tvil det å være kreativ, motivert og nyskapende hele tiden. Jeg har dager der jeg ikke får jobba noe særlig, fordi jeg bare ikke er helt «der». Fordelen med egen bedrift og hjemmekontor er at da snur jeg bare dagen rundt. Da vasker jeg klær, prepper middag, ser tv og strikker på dagtid, så jobber jeg inn alt på kvelden etter ungene er lagt. Fordelen med en fleksibel arbeidsdag.

Dine beste tips hvis man vil starte noe eget og jobbe frilans sånn som du gjør? 

  • Opprett eget ENK/AS, lær deg det du må vite om skatt, moms og betal for et enkelt regnskapsprogram. Vit at det er lov å betale for å få ting gjort, og heller bruk din tid på å jobbe.

  • Lag deg et eget rom/sone i huset som er kontor, prøv å ha faste arbeidstimer og ta fri i helgene når du kan. Lag deg en kalender der du skriver ned systematisk hva du skal gjøre hver dag, og ikke gap over for mye på en gang.

  • Høst de fruktene som henger nederst på treet før du tar de på toppen. Lær deg for eksempel om organisk vekst på Google før du bruker masse penger på Google Ads.

  • Bruk tid på sosiale medier og jobb for å nå den målgruppen som du tenker passer dine tjenester. Og så må man gjerne så litt før man høster, og det er grunnen til at mange kjører giveaways og gir produkter til influencere mot reklame. Husk å ikke gi for mye - for billig - for lenge. Du skal leve av dette og det kan på sikt senke «verdien» av produktene dine om de kastes rundt «gratis».

  • Ellers er det en fordel med stor arbeidskapasitet & lidenskap for det du driver med.

  • Bygg nettverk i bransjen din, og tenk kolleger i stedet for konkurrenter. To fotografer kan samarbeide, gi tips og heie på hverandre - og likevel lykkes - begge to! Så mye kjekkere for alle.

  • Finn ut om det er et marked for det du gjør/selger. Hvis svaret er ja: kjør på!

  • Jobb for å ha en sunn balanse mellom jobb og fritid. Det er helt greit med hektiske perioder innimellom, men da pleier jeg å være bevisst på at “okei, nå kan jeg jobbe dag og natt i 2 uker - og så er det stopp” - slik at man ikke går seg fast i et mønster der man jobber usunt mye for lenge.

  • Ta betalt for tjenestene dine! Du er mer verdt enn du tror. Tar du for lite betalt ødelegger du ikke bare for deg selv, men også for alle andre i samme bransje som ikke lenger er konkurransedyktige.

Hvordan går du frem når du får et nytt prosjekt? Planlegging, prosessen underveis..
I starten av nye prosjekter er det alltid mye research og tett kontakt med kunden. Jeg ønsker å lære mest mulig om mine kunder, og derfor har jeg også utviklet mine egne kartleggingsskjema som kundene mine må fylle ut før vi begynner på et prosjekt. Spørsmålene avhenger av hvilken tjeneste jeg skal bistå med, men det går mye på å finne nøkkelverdier, motivasjon, målgruppe, uttrykk, stil, behov etc.

Har du noe som setter deg i humør når du skal jobbe?
Kaffe, musikk, en ryddig to do-liste og en god frokost må til!

Beste og verste med å være grafisk designer?
Beste: Kreativt yrke. En bransje i stadig endring. Trender, estetikk, å skape. Alltid noe nytt å lære. Hver dag er forskjellig fra den forrige. Fleksibilitet og fint å kombinere med småbarnsliv. Å bli kjent med nye folk og kunder.
Verste: Å jobbe med deadlines er litt som å ha eksamen konstant, haha. Mye skjermtid. Variabel inntekt. Jakte kunder/salg er ubehagelig. Føre regnskap. Ikke ha noe annet “enn meg selv” å støtte meg på ved feks sykdom, syke barn etc.

Ronja Stordahl

Velkommen til det lille designstudioet med det store hjertet. Jeg heter Ronja, er grafisk designer og holder til på Sørlandet. Jeg jobber med merkevarebygging, nettsider og innholdsproduksjon for små og mellomstore bedrifter.

https://www.detlilledesignstudioet.no
Forrige
Forrige

Hvorfor din bedrift bør investere i mer enn bare logo

Neste
Neste

Bruk stockbilder i markedsføring